Travel. Fashion. Art. Life.

Trendictive

Trendictive

Illatos emlékeink

2015. szeptember 10. - Trendictive

Ó, az a frissítő virágillat, ami rózsaszín palackba zárva idézi fel bennem a nyári táborok édes ifjúsággal átszőtt hangulatát! Az a fűszeres igéző aroma, ami életem első randiján az orromat csiklandozta! Illatok, melyek egyszerre idéznek fel benned kiolthatatlan emlékképeket, hangulatokat, eseményeket és repítenek vissza a múlt ködös fényébe, és irányítják jelenedet. Kicsit az orrunk után mentünk!

perfume-girl-main.jpgkép:wordpress.com

Szemünk csökevénye, az orr

Sokáig a tudomány csupán a látnivalók, és az auditív dolgok megismerésének kutatásával foglalta le tudósok tömkelegét ám Pierre-Paul Broca, a XIX. század egyik meghatározó anatómusa úgy döntött: a szaglás vizsgálatában is belemerül, ha már agyakat vizsgál. Ám Broca elmélete szerint orrunk csupán evolúciós csökevény funkcióját tölti be. Szegény.

De szerencsére az orrvédelmi szakszervezet fellázad eme erősen degradáló, cseppet sem pozitív kicsengésű csökevény szóval szemben, és kutató csoportok tucatjaival ismét nagyító alá vette a nózinkat, ami akármilyen méretű, formájú, pisze vagy épp kilincs, rengeteget köszönhetünk neki. Szóval a közelmúlt genetikai kutatásai alátámasztották, hogy azért mi emberek, az orrunkkal együtt egyáltalán nem vagyunk visszamaradva szaglásban. Sőt!

Ám ha az agyat működés közben tanulmányozzuk, nemcsak a műtőasztalon, a bonc kés csillogó pengéjével, mint Broca tette, ráébredünk, hogy a szagok feldolgozása jóval nagyobb agyterületet foglalkoztat, mint azt a XIX.században sejtették.Mert lehet , hogy a kutyákkal szemben kevés fajta szagreceptorral rendelkezünk, ám a nózink és elménk köz fennálló kapcsolati rendszer az emlősök körében egyedülállóan kifinomult és különösen kiterjedt. Arcunkból kiemelkedő, karvaly vagy éppen tompa orrunk nem is gondolnád miféle különleges képességekkel bír, és milyen érzékeny a különböző vegyületek szagának vagy illatának milliárdszoros hígítására is. Például a földgáz "büdösítésére" használt etil-merkaptánnak már néhány cseppjét is megérezzük egy olimpiai méretű úszómedencében, ami azért valljuk be nem kis emberi teljesítmény.

flicr.jpg

Szagolj és szeress

Ha nincs egypetéjű ikertesód, (akiknek szagát még a kutya sem képes megkülönböztetni) akkor bizony szaglenyomatod olyan egyedi, hogy pont az ujjlenyomadod unikális mivoltával vetekszik.Minden ember egyedi szaglenyomattal rendelkezik,és ezáltal a szagokat is más-más módon észlelik. A hamburger illatát például egyáltalán nem ugyanúgy érzékeli egy tizenöt éves a Mekiben, mint egy hetvenéves, vagy a piaci rozmaring kevésbé lesz illatos egy húsz éves srácnak , mint egy középkorú családanyának. No és persze az sem utolsó szempont , hogy reggel, délután vagy éjjel szippantasz bele az illatpárnába, hisz napszaktól függően változik orrunk szaglóérzékenysége. A másik nagy eltérés pedig a nemek különbségében és génállományában rejlik. Nekünk nőknek ugyanis lényegesen kifinomultabb a szaglásunk, mint a férfiaké.

1997 óta tudjuk: a parfüm bizony nem nyomja el az egyéni szaglenyomatodat, és nyilván mivel saját illatoddal keveredik a méregdrága esszencia, így minden parfüm másként illatozik az embereken. A parfüm egészen addig nincs „készen”, amíg el nem keveredik tökéletesen a bőrben termelődő faggyú egyénenként változó minőségű anyagával. Ennek köszönhetően fedezhette fel egy parfümkészítő mester, hogy saját készítésű jázminparfümje egy pajzsmirigybeteg nő bőrére juttatva leginkább egy olcsó rovarölő szer szagával vetekszik.
Következtetésképp, akármilyen parfümöt használsz saját szagod úgysem tudod elfedni, és valódi személyiségedet képtelen vagy száz százalékban illatfelhővel elpalástolni. Tény, hogy a kontaktus keresésben orrunk ötcsillagos eredménnyel bír, így a szerelem szaga már sokkal közérthetőbb, mint ha csak vágyunk tárgya több tízezres üvegcséjében rejlő, orrunkba beszivárgó aromára gondolunk.

Ám, ha párválasztásban a szíved mellett az orrod után is mész, akkor ne kezdd el patakokban könnyezni, vagy épp fátyolos tekintettel kedvesed után pillantgatni, ugyanis tudományos alapokon nyugvó kutatások kimutatták:a női könnyek illata csökkenti a férfiak nemi vágyát. Tehát nem érdemes a női gyengeséget erőltetni, mert még a végén pont ezért menekül majd előled, mert leitattad az egereket. Még, ha nem is tudatosan.

 


kép: worldpress.com

Illatos emlékeink

Ha néha betévedek egy parfümériába, akarva akaratlanul muszáj beleszippantanom egy-egy rég nem használt illatomba.Olyan ez mintha fényképekkel teli könyvtárba lépnék, ahol, egy egy esszencia bámulatos emlékkép sorozatot képes vizuális képességeim képzeletbeli vetítő vásznára helyezni. A szaglás és emlékezet kapcsolata ugyanis erősebb, mint bármelyik más érzékszerv és az emlékeink kapcsolata. Ergó, ha mélyen szippantasz a levegőbe, sokkal hamarabb beugrik egy élmény, mint ha csupán órákig meredsz egy elsárgult fotóra, hogy mikor is készült az a kép.

Jay Gottfried, egyetemei kutató a szaglásról és ízlelésről rendezett San Francisco-i konferencián kifejtette, hogy a szaglás mechanizmusa összefügg az emlékezet agyi központjaival. “A szaglás agyi központja összeköttetésben áll az amigdalával, a halántéklebeny mélyén fekvő, mandulaalakú idegsejtképződményével,, ahol az érzelmek születnek és megtestesülnek. Ezért az érzelmek és a szagok kölcsönhatást gyakorolnak egymásra" - magyarázta Gottfried, aki szerint így a szagok segíthetnek az emlékezet zavaraival küzdőkön is.

Illatos tudattalanság

Hamarabb eladod a lakást, ha főzöl a leendő vevőnek kávét. Hamarabb elalszol, ha levendulát csepegtetsz a párnádra.

Ismerősek a fenti javaslatok? Ha igen, akkor bizonyára Te is tudod, hogy mindez javarészt igaz, hisz tudatalattink befolyásolása már évtizedek óta nagy biznisz, amit még az aluljárókban kapható helyben sütött sajtkrémes pogácsa gyártója is pontosan tud.

Illatok, szagok, melyek anélkül, hogy egyáltalán tudatosan érzékelnénk elképesztő mértékben irányítják a mindennapi életünket, befolyásolják a kedélyállapotunkat, a viselkedésünket és a döntéseinket. Elménk ismeretlen bugyraiban sokminden történik, ezt tudjuk, ám a nagy rejtély mégis az, ha érezzük az illatot miért nem tudatosul bennünk a manipuláció? Lehet pontosan azért, amiért az érzéki csalódásokra, pontosabban a vizuális átvágásokra, sem tudjuk igazán a pontos magyarázatot.

Az egyik elmélet a mentális térkép hiányán alapul. A látottak és hallottak térbeli helyzete alapján ugyanis tökéletesen bele tudjuk helyezni egy képzeletbeli térképbe, ám az illatok forrását legtöbbször nem tudjuk lokalizálni, ellentétben a kutyákkal, akik tökéletes mentális térképet dolgoznak ki az agyukban, a szagok pontos forrásának meghatározásával. Ám az emberi orr erre képtelen.

Mi emberek az illlatanyagok keletkezési pontját úgy azonosítjuk, hogy agyunk "reflektora" a kérdéses pontra világít, s a kijelölt helyen elkezdjük analizálni és feldolgozni a részleteket. A szagok azonban, mivel a valós térben igencsak elmosódnak, agyunkban nem tudnak térképpé rendeződni, s így a reflektorfénynek sincs hová világítania. Ezzel magyarázzák azt a tényt, hogy még a legkifinomultabb orral rendelkezők sem tudnak négynél több összetevőt megnevezni egy komplex illatkeverékből.

 

                           kép:pinterest.com

 

És akik illatmentes világra születettek

Mikor először olvastam az anosmia kifejezést, még nem tudtam elképzelni, milyen is lehet szagtalan világban élni. Aztán eszembe jutott mennyire ki szoktam borulni, ha megfázásom mellékhatásakánt eltűnnek az illatok, majd az ízek és enni sincs kedvem: mert minek?!  Ha úgysem érzem az aromákat, az ízeket, a kellemes illatokat, semmi értelme akármilyen falatot is a számba venni, ha nem tudom milyen illatú vagy ízű. Ennyi erővel ehetnék papírt, fűrészport vagy éppen földet. Persze a salátát is megehetem joghurt nélkül, a kenyérre sem kell semmi, legalább gazdaságos. De élvezetmentes, és ez rossz.
Úgyhogy kiváltképp sajnálom azon 1-2%-ba tartozó embertársaimat a világban, akik ebben a különös betegségben szenvednek. Egy 2003-ban végzett kutatás alapján az anosmiában szenvedő betegek nagy része hatvanöt év feletti, így azonkívül, hogy itthon ingyen utazik a BKV-n a kulináris élvezetekben sajnos már nem tudja kivenni a részét.

Legyél tehát jóban az orroddal, még akkor is, legszívesebben órákig veszekednél vele a tükör előtt, hogy miért olyanra nőtt amilyenre, hisz jobban befolyásolja az életedet mint gondolnád. Ne hagyd magad manipulálni, játszd ki az illatokat, és engedd magad visszaereszkedni a múltba, átlapozni a mentális fotóalbumodat, és felidézni az elfeledett emlékképeket. Szippants egy nagyot a télbe, még akkor is, ha hideg a levegő, és meglátod még ez a didergő, fehér évszak is tartogat meglepetéseket. Hisz, ha az orrod után mész, hamarabb megtalálod a legközelebbi sültgesztenyést a körúton, mint a ködben a szemükkel tapogatózó társaid.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trendictive.blog.hu/api/trackback/id/tr117773196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása