Travel. Fashion. Art. Life.

Trendictive

Trendictive

Békakrém ebédre? Bárányagy vacsorára?

Morbid lakomakalauz á la Dalí

2017. szeptember 04. - Trendictive

Salvador Dalíról mindenkinek a szürrealizmus jut eszébe először. Meg a camembert sajt ihlette folyó órái. Gala. A fekete Cadillace-je. A naplója. Az andalúziai kutya. De furcsamód receptekkel teli kötete valamilyen különösen rejtélyes okból kifolyólag elveszett a múlt homályában. Ezidáig.
Tegnap ugyanis megvettem Salvador Dali szakácskönyvét.
Tádám:
fullsizerender_4.jpgNéhány éve szúrtam ki egy brit blogon katalán bajuszkirály kulináris kötetet, majd azonnal rákerestem a neten. Az 1973 -es első és eddig megismételhetetlen kiadása potom 100 ezer forintba fájt az Ebay antik piacán, így türelmemre hagyatkozva vártam, hogy esetleg  valaki másnak is feltűnik valamelyik féltekén, hogy létezik egy ilyen gyöngyszem és méltatlanul kevés van belőle.

És láss csodát imáim meghallgattattak : 2016 -ban a Taschen kiadó gondozásában megjelent az eredetileg francia nyelven íródott KÖNYV, ami pár hónapja még csak a külföldi oldalakról volt elérhető. Aztán szinte kívánnom sem kellett, kedvenc pesti kötetkereskedőmnél ráleltem a csodára:az angol nyelvű, a négy téglányi súlyú, ámde értékében számomra felbecsülhetetlen tömegű izgalmat, élményt és a rácsodálkozás leírhatatlan édes döbbenetét tartalmazza.1478694706_va_dali_diner_pr_020_021_1608151839_id_1071994-810x577orig_main.jpg

És, hogy mi van a könyvben?
Warning!
Gyomrok inkább legyenek üresek, nevetőizmok kilövésre készen, az elborzadást előcsaló ingereket pedig próbáljuk visszafojtani.
Spoiler: csiga,béka,tüdő - csak úgy bevezetőleg.
Én szóltam. 

Egyelőre még nem álltam neki, és egyelőre még a lelki erőm sem gyűlt össze arra, hogy grillezett bárány fejjel várjam a barátaim vagy éppen békönnel körbetekert borjúagyat szervírozzak a családi asztalnál - de egyszer úgyis tartok egy Dalí - estet. Ám nemcsak Hannibal Lecter - féle fejes finomságokat ajánl a történelem legszürreáliabb vacsoráját megálmodó festő, de combból készült békakrémet, csigalevest és/vagy pörköltet is készíthetünk házilag - bár én mint gyakorlott éticsigatartó anyuka, biztos nem áldoznám be a konyhapult oltárán csúszós kedvenceimet. Bár azt sem mondanám, illetve írnám, hogy több gusztusom van egy tavalyi pacal névre keresztelt bendő-gyomor-ökörláb hústrió gyomorforgató ízkombinációjához.
24249f0f6c0e55b606e15fbeaa9fa286.jpgTöbb órás lapozgatás után biztosíthatom a kísérletező konyhaművészeket, hogy a vasárnap déli rántott hús helyett a 12 fejezetből álló morbid lakomakalaúzt tuti elűzi az éhséget, vagy így vagy úgy. Égő zsiráfok és gólyalábas elefántok helyett királyrákot, fürjtojást, bébipulykát, afrikai malacfejet vagy angolnát ajánl, sőt a Dalí a vegánokat sem hagyja magára és külön a zöldségnek is szentelt egy teljes fejezetet- olyan anti-húsos hamikkal, mint a  fancy gombapüré vagy az Alexander Duma ihlette saláta .
És akkor az afrodiziákumok- Megeszem Gala-t című fejezetről, még szót sem ejtettem! 
les-diners-de-gala-les-diners-de-gala-dali-gastronomique-chicken-and-christ_1046.jpgDalí nemcsak a festményein, de a konyhában is előszeretettel alkalmazta az szexualitást, így az erotika sem hiányozhatott a kajabibliából. Hála Galamániás urunknak akár már ma este becsempészhetjük a vacsorára szánt mirelit krumpli mellé a Vénusz ihlette húsgolyócskákat, de kíséretezhetünk Sellővállal bárányból, ehetünk fekete retket vaddisznólábbal, végigehetjük a  homárszivárványt( zöld fehér és piros kolorokban) vagy akár a Sába királynője pástétommal is csábíthatunk - kizárólag a  szerelem jegyében. Majd, hogy minden le is csússzon, öblítsünk brendy, narancs, gyömbér a Cayanne bors keverékéből alkotott Casanova koktéllal!

Ps: Azért azt remélem mindenki kiszúrt, de  ha nem a könyv borítójának alján a művész egy mozdulatsorral prezentálja , hogyan is kell a dobozból kikandikálóbékát fejen szúrni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trendictive.blog.hu/api/trackback/id/tr4012795370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása