Fashion.Design.Music.Art.

Trendictive

Az év terméke: Diszkógömbnek álcázott monchhichi, szőrmepompommal

2017. január 12. - Trendictive

Első találkozásom a retinákba beleégő döbbenetes látvánnyal egy havas januári reggelen, a 4-6-os villamoson, a Margit híd Budai hídfőjénél az első ülésén kezdődött. Éppen Gerlóczy új könyvét olvastam, mikor a szemem sarkában, pont a látóterem határán megcsillant a nemhogy nem látott, legvadabb fantáziámban sem létező, a villamos suhanó tempójára mozgó táskadísz. Az ezüst színben pompázó, ámde a hajnali fényeket visszaverő ruhába bújtatott, szocialista arccal és csillogó szemekkel bámult rám a monchhichi, mely egy bámulatos fekete szőrcsomón foglalt helyet.
ÍGY:

unnamed.jpg

Miután szememből kitöröltem az álom utolsó maradványait is megbizonyosodtam róla, hogy ez valóban Buda, és nem, nem maradtam Pesten az ágyban és valóban a villamoson ülök, valóban egy 50 év körüli asszony retiküljén lóg ez a minden képzeletet fényévekkel felülíró valami, akkor már tudtam: erről kell egy fotó! Egy? Több száz! A sárga BKV járat egészen a Széll Kálmán térig zötykölődött lengetve, forgatva és mozgatva a kis lényt, akit végül sikerült elcsípnem, ha nem is a legtökéletesebb minőségben. 
Beérve a szerkesztőségbe alig vártam, hogy végezzek a munkával és bepötyögjem a Google keresőbe a kulcstartó, monchhichi, szőrcsomó és csillogó kulcsszavakat.
És akkor az internet szembeköpött és kiadta EZT: 

Igenis létezik, rendelhető és bár még csak január van, számomra kétségkívül ez 2017 slágerterméke, mellyel sem a szőrös táska, sem a rettegett gumitalpú cipők, sem pedig a rókafarok nem veheti fel a versenyt.
A gyermeki lelkünket megidéző monchhichiben, a felső tízezer csillogását szimbolizáló fénylő fejfedőben és  a H&M által konténerszámra gyártott szőrpamacsban megtestesül a gépsoron gyártott kapitalizmus, a kínai giccs csodája és annak világos manifesztációja, hogy szüntelenül sok az ízléstelen ember.
A miért kérdést pedig nem teszem fel. Minek?

A gyönyör pedig csak fokozódik, küzdeni nem érdemes.

 

A télikabát és a tenger

Préselt skótkalauz

Három nap. Glasgow. Edinburgh. Saint Andrews.
Mindössze ennyi jutott február derekából arra, hogy lefotózzam a Lockness-i szörnyet, megcsodáljam a felföldet na és persze meglessem, hogy mi van a szoknya alatt. Irány a fapados,
úti cél: Skócia.

A rettegett skót időjárási viszontagságok leírása most elmarad, mert mázlim volt. Háromból két nap fürödtem a napsugarakban, és az olykor viharos szélben táncoló esőcseppek inkább mosolyt, mint könnyeket csaltak arcomra. Hamar megtanultam, hogy Skóciában felesleges tervezni az időjárással, így mindig annak örültem ami éppen hullott, sütött vagy fújt. 

p2200049.JPG

Hétköznapi furcsaságok
A közlekedésen már Londonban is képtelen voltam kiigazodni, úgyhogy Edinburgh-ban már jobban figyeltem, hogy ne gázoljon halálra minden egyes zebránál egy emeletes busz. De a merre van az arra irány még hagy némi kívánnivalót maga után, így a barátnőmre  hagyatkoztam, a mindenkori skót menetirány tekintetében.
Az, hogy a legnépszerűbb hobbi, a vásárlás nem lepett meg a sok hazai használt ruha üzlet tudatában, de az, hogy ilyen életszínvonalú társadalomnak miért nincs igénye kicsempézett fürdőszobára, és langyos vízre a reggeli arcmosáshoz - azt máig nem értem.
Jó, nem vakolt falak vannak, de azért mégis szokatlan, hogy padlószőnyegre lépsz hidegburkolat helyett , és festett falakra fröccsen a víz zuhanyzás közben. Az ébredés viszont garantált: vagy megfőzöd a fejed vagy lefagyasztod. Két csap van ugyanis: hideg-meleg. Keverni pedig nem lehet.

p2210231.JPG

Templom for sale
Lakást Budapesten? Ugyan már! Vegyél inkább templomot Skóciában! Bármennyire is hihetetlen, a skót ingatlanpiac hemzseg az eladó templomoktól, és cirka 140 millió forintból már egy remek gótikus hangulatú , egyáltalán nem kis kápolnácska a tied lehet. Befektethetsz étterembe, bárba, kávézóba, könyvtárba vagy akár családi házba, sőt ha épp esküvőt tervezel, akkor még az átalakítás előtt kihasználhatod a saját oltárad, és helyben kimondhatod a boldogító igent.
A  fentiek pedig véresen komolyak, mert a kábeltévén, és Cadbury csokin felnőtté váló új generáció már nem küzd a p
rotestáns hit mellett, se ellen, vagyis pont, hogy le se szarja. Senki nem jár templomba. És bár Jézust annyira nem, a kaját és a piát imádják.
Én kocsmát, kávézót, jegyirodát és piacot engedtem a retinámo
n át az agysejtjeimbe Edinburgh utcáit járva, de még most is pislogok, amint feldereng a templom rózsaablakai alatt, sörpadokon úrvacsorát húsos pitét falatozó középkorú vörös házaspár idillikus képe...

img_6653.JPG

img_6676.JPG

Kulináris élvezetek
Három dolgot tanultam a kreativitásban igen szegény, skót konyhából: a barna szósz pont azért olyan barna, hogy ne is kóstoljam meg, minden csoki indokolatlanul édesebb az itthoninál, és az IPA sör a legjobb  világon. Lehet persze az én szegénységi bizonyítványom, hogy sem a whisky gyárban, sem pedig a shortbread manufaktúrában nem mélyedtem el, sajnálom. A  hamburger- fish - chips szentháromsága azonban itt pontosan ugyanúgy működik ,mint Amerikában, csak a sárgásbarna kompozíciót még megszentelik egy kanálka zöldborsóval, mert ugye Jamie Oliver meg a menzareform...

p2210192.JPG

p2210213.JPG

Skócia Miskolca: Glasgow
A második főváros. Az országot felvirágoztató metropolisz.
Nagy lelkesedéssel indultam Glasgow-nak, de aztán realizálódott bennem, hogy a reptéri kijáratnál kiépített mesterséges erdő jobban elvarázsolt, mint maga a város. Főtereket, templomokat,múzeumot és katedrálist terveztem, ám szeméthegyek, szürkeség, kiadó üzletek fogadtak és a napsütés ellenére egy komor, fakó látvány tárult elém. Kedves kis nagyváros lehetne ez, ha lenne rá igény. De kicsit úgy éreztem, hogy nem esztétikailag maradt rajta  moha a falakon, és itt fontosabb egy új autó vagy még egy ruha a Marks & Spencer-ből, mint maga az élettér. Panelekkel teli szocialista világvárost láttam egy fogyasztói társadalomban, ahol bármennyire is sütött a nap, nem tudta elvakítani a főutcára nyíló sikátorok feketeségét.

p2226719.JPG

Színkód:  zöld, kék, barna 
Ha lenne egy fehér vásznam nagyjából ez a három színt használnám, hogy lefessem a felföld övezte te
ngerpartot- pont ahogy Saint Andrews - ban. Óriási robusztus barna kőtömbök nyúlnak a néha baljós- , olykor pedig vakítóan kék égbe,  és a sokszor már természetellenesen  zöld fűből várak, kastélyok és romantikus épületek emelkednek a magasba. Szivárvány nincs, pirosat csak a skót kockákon láttam, az egyedüli színfolt pedig az helyi általános iskola virágokkal teli kiskertje. 
De nem hiányzott a szín. 
Mert ez volt Skócia. Szél,eső, napsütés, szél, eső, szél, eső, napsütés. Pont olyan
magával ragadó vidék, mint a Travel Channel műsorán: kietlen partok, tenger hullámai koptatta sziklák, rikító zöld pázsit, barna kőépületek és szellem járta temetők, melyek az egész országra jellemző mohatakaróba burkolóztak, a galambszürke felhők könnyei elől.

p2210370.JPG

Na de mi volt a szoknya alatt? És előbukkant-e a szörny?
Az igencsak északon fekvő, hóviharos Loch Ness misztikuma sajnos Glasowhoz és Edinburghoz képest túl magasan volt erre a néhény napra, a
skót szoknya pedig túl alacsonyan. Mert hiába az alkalom!
Illedelmes magyar lány lévén nem vetettem magam hasra a város főterén, hogy benézzek az éppen esküdni készülő ifjú pár szoknyái alá! 
Legközelebb bátrabb leszek!

 

Jégvirágot a bőrre!

Alig múlt a fesztiválszezon, és épphogy lekopott a nyári ruhához felragasztott arany, ezüst vagy fekete matrica tetoválás, máris itt a legújabb divathóbort: a jégvirágtetkó.

Mert ugye a fémes arany, már nem is csillog olyan szépen a téli pislákoló napfényben?!  Na de a fehér!
Igazi hókirálynő hangulatot varázsol a Mr. Kate márka által kifejlesztett technológia, mely kristálycsillogással szór szikrákat a bőrödről a hófedte téli tájra. 

Emelett tökéletesen illik majd ahhoz a kötött pulcsihoz, amit karácsonyra kapsz a nagyitól, és a farsangi Hópihehercegnő jelmezedhez maximálisan passzolni fog.


Hacsak nem marad el a tél, és egyedül Te leszel az, akit teleragasztottak hópehellyel.

Egyébként tényleg van egy kis bája, de erős a valószínűsége , hogy kinéznének a négyeshatoson fehér hópihékkel a halántékomon.De ha mégis bevállalnád Mr. Kate online shopjában azonnal megveheted 12 dolcsiért!

képek: shop.mrkate.com

 

 

 

 

Fiúk! Ne fonjatok!

Na jó. A kontyot még valahogy elviseltem. Mert valljuk be nem mindig rossz az, ha egy jóvágású fiatalember, vagy akár egy őszesebb éveiben járó művészlélek kontyot farag hosszú tincseiből, na de azért mindennek van határa.
Most pont annak érzem, hogy a konyt már múlté, jöhet a FONÁS! És ezt nem kéne.


Persze, nem biztos, hogy normális, ha a húszas éveikben járó nők hajfonatvariációk tucatjait nézegetik a neten, és aztán a barátnőkkel kísérleteznek a megoldásokonl - na de hát mi nők, kettőtől tíz éves korunkig ezt csináltuk a barbie-kal, meg aztán egymás hajával az iskolába. A fonás csajos dolog, és akármennyire is szeretne újat mutatni a jövő évi férfi frizuratrend, nőtársaim nevében remélem határozottan kijelenthetem: a krokodil, a parketta, a francia, a vízesés, a lánc vagy a koszorú az bizony női dolog.

Valóban van a menbun-ban, ( laza konty, pont amilyenre összefogod a hajad miután hazaérsz) a samurai-ban (kis fityiszkongy) és valahol még a top knot-ban ( nem kongy, csak copf) valami pimaszul huncut és szexi, de srácok, pasik, férfiak: akármennyire is jelen van a metroszexualitás, a favágósikk meg androgünitás - állj!A fonás romantikusan kislányos báját legalább hagyjátok már meg nekünk! 
Meg azért lássuk be, a nőkek sokkal jobban is áll.képek: pinterest

Tíz szín tavaszra

Mindjárt itt a  tavasz, az idei tél divatszíneivel pedig tele van padlás, így feltérképezem mi jöhet a kikelettel!
Pantone Color Institute már ki is adta a 2016-os szezon legmenőbb színeit!

Tessék válogatni- személyes kedvencem, a violaszürke!
És itt jegyezném meg, hogy a szín egy szubjektív fogalom, a látás pedig relatív.

Rózsakvarc


Nektarin

Babakék

Királykék

Kagylókék

Vajsárga

Violaszürke

Kadmium

Tejeskávé

Fűzöld
képek: brit.co

Képzelet, tündérek, kívánságok

4 bakancslistás fesztivál Barcelonában

Ha most leszállna elém egy tündér és kívánhatnék, azthiszem gondolkodás nélkül azt kérném, hogy jövő májusban elutazhassak Barcelonába, és egészen augusztus végéig élvezhessem a katalánok vendégszeretetét.

És nemcsak azért, mert baromi jó idő van és a mediterrán mentalitás kifejezetten jó hatással lenne a lelkemre, a hideg tél, és az esős magyar tavasz után, hanem mert négy olyan fesztivállal készülnek minden évben, melyek pillanatragasztóval ragadtak a bakancslistámra. 
A tüntér nyilván késik, ezért összeszedtem őket, hogy legalább az őszi melankóliába burkolózva átéljem képzeletbeli "barcelonázást".

Tulajdonképpen még Barcelonáig sem kell elutazni, hiszen május elején kezdődik Gironában a Temps de Flor fesztivál, ahol az arab építészet és kultúra által átitatott városka, egyszerűen kivirágzik. Az összes templom lépcsőjét színes növények lepik el, és kreatív viráginstallációk borítják be a mór építészet legszebb kincseit.
Fesztivál mozgóképben: https://www.youtube.com/watch?v=76lTjGLrQM0

wordpress1.jpgkép:worldpress.com

Alig egy hónapo kell kibírnunk  fesztiválhiánytól szenvedve Barcelonában, és máris kezdődik a Primavera Sound Fesztivál, ami tulajdonképpen zárja a tavaszt. Nem sokat kell tudni róla: elég annyi, hogy három napos, de előtte utána az egész város zsizseg és 72 órán át a zenei szféra minden területéről beszivárog a ritmus az Ibériai-félszigetre. Ha eljutottam élménybeszámoló is lesz. Becsszó. Addig álmodozom.
Fesztivál mozgóképben: https://www.youtube.com/watch?v=WMUUSG_dbss

6a70839a053d4f6c724cde3a907f27e5.jpgkép:virgin.com

A  buli pár hét múlva folytatódik a Sónar -on, ahol a vizuál mindet visz,- hiszen nemcsak a zene, de a multimédia fesztiválja is ez. Ha rákeresel egy-egy koncertre, azonnal látod, hogy azért más látvány tárul a szemed elé, mint egy "mezei" Sziget fesztiválon. A június 16. -18.-ig tartó szakmai konferenciákkal egybekötött mediterrán lüktetést egyszer ki kell próbálnom, aztán vagy bejön vagy nem. De a széles zenei kínálatot, és kiállításokat tekintve biztosan tetszene a dolog.
Fesztivál mozgóképben: https://www.youtube.com/watch?v=cgrpAkrp4-g

onedio2.jpgkép:onedio.com

Minden bizonnyal  a Gracia Fesztivál Barcelona külvárosának legnagyobb nyárzáró utcai mulatsága, ahol az összes kis romatikus sikátor színes installációkkal aranyozza be, az egyébként sem unalmas, és cseppet sem szomorkás katalán életszemléletet. Kaja, zene, cerveza, és kultúra minden mennyiségben hét napon keresztül. Ha menni kell, hát menni kell. Erre is.
Fesztivál mozgóképben: https://www.youtube.com/watch?v=hkVcqqsd3wM

www_chrishuntblog_com.jpgkép:chrishuntblog.com

És, hogy a tündéren kívül mi kell még a négy hónapos projekthez?
Körülbelül 300 euró a jegyre és még 700 a tikkasztó nyári napokra. De lehet még egy nullával is megtoldanám az utóbbi összeget.

Tündér gyere már!

Ronda, de cipő!

Kalandozás a makkos mokaszinek világában

Ijeszően lakkozott, magasított gumitalpú lépők, melyek nyilván nem az esztitikai élmény kielégítésére hivatottak.

Rondák, biztos kényelmesek és menők, hisz a legnagyobb divatházak rukkoltak elő velük, így aki igazi fashionista az úgyis vesz magának legalább egyet.
De hiába az egyediség, ezek a topánnak alig nevezhető robosztus kis szörnyek, szerintem még azoknak a nőknek sem állnak jól, akiknek tökéletes lábukat semmi sem ronthatja el. De igen. Ez.

desktop4.jpg

Ez a flamingo színű net-a-porter csoda még a viselhetőbb kategória, bár 42 dolláros ára miatt kicsit veszít a szépségéből.

desktop3.jpg

Erről azonnal Hókuszpók jutott eszembe, ahogy kis piros zokniját belegyűri a fekete rajzolt bakancsába. 65 dollárért már rendelheted is az asos.com-ről, akár halloween-i jelmeznek is jó!

desktop5.jpg

Egy szocialista pártitkár vörös lábbelije - akár egy filmcím is lehetne, melyben a főhős ikonikus kiegészitője ezt a csodás Stories darab. Bizonyára  csillogó fénye miatt 175 dollárt, de a rajta lógó gyönyörű "makkok" mindenért kárpótolnak!
Fehér testvére a Forever21-től már visszafogottabb és mondhatni elegánsabb fazon, de a fröccsöntött gumitalp utánozhatatlan illata, még a monitoron keresztül is belopta magát a szívembe!

desktop6.jpg

És akkor most tessék megkapaszkoni: a ronda, de cipő kategóriában Marni  "virágos"lépője érdemelte ki a dobogó első helyét, hisz cizellált mintái olyan esztétiaki élményt nyújtanak, melyek minden körülmények közt megérnek 650 eurót!

 

Emberelkerülő hadművelet 1.0,

avagy tömegmentes helyek applikációba töltve

Amikor először megláttam, kénytelen voltam újra végigolvasni- AVOID HUMANS.
Már ekkor megszólalt bennem a kisördög: szeretni fogom ezt az oldalt.
Aztán jött az örömködés.

kép: orlandoweekly.com

Nyitott, pörgős és szociális személyiségnek vallom magam, de nekem is vannak nehéz pillanataim. Főleg hétvégén, mikor az egész heti nyüzsgés levezetéseként jólesne egy tömegmentes hely. De a belvárosban, este kilenc után szinte képtelenség olyan vendéglátó ipari egységet találni, ahol üres hellyel kínálnak.

Az avoidhumans.com weboldal, mint egy isteni szikra eloszlatja tömeget és kinyítja a kapukat az embermentes területekre.
Csak bejelentkezel, és a gps adatok alapján a site máris meghatározza a tartózkodási helyedet és kidobja az összes olyan éttermet, kávézót, kocsmát, parkot, teret, ahol viselkető embermennyiség tartózkodik.


kép: orlandoweekly.com

A helytérkép nyilván nem teljes, de azért, ha vakon indulsz a szombati éjszakába, egészbiztos hasznodra válik. Feltéve, ha nem a legmenőbb szardíniásdoboz-szerű diszkótékába vágysz!

 

9 csodás szín, amiről még sosem hallottál

Piros, kék sárga, zöld, fekete , fehér.
Alapszínek melyeknek különböző árnyalatait szinte alig ismerjük a héthöznapokban. Pedig mennyivel pontosabb egy svédbordó vagy egy récevörös, mely egyetlen szóban tökéletesen leírja, az egyszerű piros végtelen lehetőségeit.
Színtanra fel!

EKRÜ
Az ekrü kifejezést a francia écru szóból vettük át, ami nyersselymet jelent. Ez a világos nude tónus, nem mást, mint a tökéletes testszínt fejez ki.
szinek.jpg

SMARAGDZÖLD
A zöld egyik különleges árnyalata, mely néhány éve még annyira népszerű volt, hogy 2013-ban az év színének válsztották.

szinek2.jpg

MIKÁDÓ SÁRGA
Se nem kanári, se nem citrom- napsugarakat idéző árnyalat, mely a japán császárok aranykorának jellegzetes tónusa. Igazi harsány, feltűnő sárga, ami titokzatosan tartalmaz egy kis okkert.

szinek4.jpg

SIRÁLYKÉK 
A sikrálykéket 1671-ben használták először a szürkeskék ányalat kifejezésére, ám  meghatározás nem pontos, mivel a sirályoknak csupán a szárnyukban van némi kék tónus.A sirálykék valahol a szilva, és az Othello szőlő színenek fáradt árnyalatával írható le.

szinek5.jpg

WENGE
Ha jártál már valaha komoly bútorboltban, akkor találkozhattál  a wenge kifejezéssel, ami az utóbbi évek egyik legnépszerűbb fafajtája. Az Afrikában őshonos Millettia laurentii fa felülete sötétbarna, egy leheletnyi rézvörös árnyalattal.

szinek7.jpg

RÉCEVÖRÖS
Narancssárgás vörös, mely egy havány barna tónussal van megbolondítva. Ezzel a színnel büszkélkedhet még a cserfa és a vörösbegy is.

szinek8.jpg

XANADU ZÖLD
Nem, nem a kínai város, és nem is az amerikai fantasy musical után kapta a nevét ez a különleges zöldes árnyalat, hanem egy jól ismert növényfaj képviseltetei magát a színpalettán. A fáradt, szürkés zöld szín a philodendron levelei után örökölte a xanadu elnevezést.

szinek6.jpg

SVÉDBORDÓ
A svéd Falu városának jellegzetes, mélybordó falai a színszakértőket is megihlették, és a skandináv falfestési hagyomány a divat világába is beférkőzött. A színt az 1500 évek végén a településen működő rézbánya révén ismerték fel a falubeliek: a rézpigmenteket belekeverték a falfestékbe, és bordóvá változott Falu összes lakójának házikója.

szinek9.jpg

 

Így bújtam el a Titkos kertben,

avagy kísérletem a stresszoldásra

1. nap, hétfő 
Tizenhét év után, újra betű nélküli könyv tulajdonosa lettem

Néhány hete olvastam először arról, hogy milyen nyugtató és stresszoldó hatású a felnőttek számára a színezés. Eszembe jutott a gyerekszobám, a szivárvány minden színében pompázó filctollkészletem, és a kifestőkönyveim, melyben én keltettem életre a királylányokat és a mesefigurákat.

p9140214.JPG

Mivel a nosztalgikus érzés nem hagyott nyugodni - a színeknek pedig még most is nagy rajongója vagyok - elhatároztam, hogy kipróbálom milyen érzés 27 évesen, a kifestőkönyv fehér lapjait a fantáziám, és a színek segítségével élővé varázsolni. No és persze a másik fő motiváció, a "stesszoldó hobbi" egy hetes kísérlete volt.

Délután beugrottam a legközelebbi könyvesboltba, megvettem a Titkos Kert című színező könyvet, hozzá egy csomag színes ceruzát, egy rakás filctollat és egy adag csillogó zseléstollat. Amint hazaértem, remegve izgalomtól (?!) azonnal nekiláttam, hogy a kert lakóiba életet leheljek.
Azthiszem, ekkorra már a fejemben uralkodó mindennapi nyüzsiről el is feledkeztem. 

p9140217.JPG

Másfél óra teljes elmerülés az aprólékos munkában, gondolataim kiürültek a fejelből, és kimondottan élveztem, hogy csak arra figyelek, hogy zöld melyik árnyalatára színezem a páfrány leveleit.

Légy üdvözölve stresszmentes hétfő este, holnap ismét irány a kert!

 

2.nap kedd
Kit érdekel a házimunka?!  Színezni akarok.

Egész nap arra vágytam, hogy ismét belemerülhessek a kifestőkönyvembe. Izgatott voltam, hogy mikor léphetek be újra a virágokkal és indákkal teli birodalomba, hogy az újabb vásárlás következtében birtokomba jutott filctollakat kripróbálhassam. Orgonalila, mentazöld és barackvirág.

Este fél kilenckor végre asztalhoz ültem, kislámpát kapcsoltam és kiborítottam magam elé, a filcekben testet öltött szivárványt. Ám hiába az új színek, első kertem koncepciója sárgás, pirosas, meleg tónusokat képvisel, így nincs helye a lila és a menta hideg árnyalatainak.
Majd a következő titkos zugban.

p9150226_1.JPG

Ahhoz, hogy a kert első szeglete életre kelljen, még szüksége van néhány órára, nekem pedig időre, amit holnap is a percről-percre burjánzó növények, és nyíló virágok társaságában tölthetek.
Ma is nyugalmasan zárthatom a napot, és maximum azért bosszankodhatok, mert kifogyott a tegnap vásárolt világoszöld filctollam.

3.nap, ami igazából a 4.nap,  csütörtök
Ebben a kertbe az idő az úr

Tegnap olyannyira elszaladt felettem az idő, hogy éjfél után már nem kezdtem hozzá a kertészkedésnek, de amit lehetett, azt ma pótoltam. Elkészült az első mű, a kép ragyog, az alkotó pihen.

p9170229_1.JPG

Azaz csak pinennék, ha nem találtam volna olyan vonzónak a következő oldat tartalmát, és már csak azon járt az eszem, hogy kipróbáljam a lila, a rózsaszín és kék változatos árnyalatait, a színekért kiláltó fehér virágokon.

p9170231.JPG

De rá kellett jönnöm, hogy az idő nagy úr, és bizony a kertkolorizálást nem lehet kapkodva csinálni. Csak úgy tudsz elmélyülni a titkos birodalomban, ha tudod: végtelen perc áll rendeklezésedre, hogy eldöntsd mályva, türkiz vagy orgonalila szín kapjon a kiszemelt indán csüngő, szirmait bontogató virág.
Ennek tudatában abba is hagytam mára, de már gyűlnek a  fejemben a tanulságok és a levonásra váró következtetések, az egy hetes bújócskámmal kapcsolatban.

Viszlát kert, holnap ismét bekopogok! Ígérem.

5.nap péntek
Álmosan a kert homályba vész

A tollak a tanúim rá, hogy próbálkoztam. Tényleg. De annyira fáradt voltam a nap végére, hogy csak néhány ártatlan szirom és zöldellni vágyó levélke kapott színt az este folyamán. Tekintetem körülbelül olyan homályos volt már az álomportól, amilyen ez a dokumentumként szolgáló kép lett. A színezés kikapcsol, ebben biztos vagyok, csak nem akkor mikor az agyam már rég felmondta aznapra szolgálatot.

p9190262.JPG

A mai nap tanulsága: kertnek életet adni csak fitten, kipihenten és kreatív agymúködéssel lehet.

6.nap szombat
Türelem nélkül nincs színes rózsa

Kipihenten keltem, szóval egyértelmű volt, hogy lelkesen és színes gondolatokkal teli aggyal folytatom a tegnap elhanyagolt virágoskertem gondozását. Nagy elánnal hozzákezdtem, és elmerültem abban, hogy az egyik inda csillogó smaragdzöld életet kap majd, a kiszemelt virág pedig a kék élénk árnyalatiban fog pompázni. A terv megvalósult, ám ellentétben kis birodalmam előző szegletével, ez a színekre szomjazó virágágyás sokkal lassabban nyelte a szivárványt. Sőt, néha úgy érzetem, semmit nem haladtam a majdnem hatvan perc alatt. 

p9190264_2.JPG

Aztán persze a két képet összehasonlítva történt előrehaladás, de megállapítottam, hogy jóval aprólékosabb, több figyelmet, türelmet és precizitást igényel ez a virágokkal teli, köralakban csoportosított indatekervény. Miközben megtöltöttem színekkel a kis fehér felületeket, olyan érzésem támadt, mint mikor egy számítógépes animáción felgyorsítva életet kap egy színtelen felület. 
Én is alig várom már, hogy mentazöld leveleim, málnapiros virágaim és levelndula lila szirmaim az egész lapon teret nyerjenek, de ez nem a gyors munkavégzésről szól. És egyébként sem muszájból, hanem kikapcsolódásból színezgetek. Ezért nyugodt lelkiismerettel félreteszem és megvárom a holnapot, hogy eljöjjön az ihlet csendes fuvallata és ne az izgasson , hogy mikor lesz kész, hanem hogy milyen színű legyen a következő szirom.

 

7.nap, vasárnap
A nyomtatott kertgondozás konklúziója 

Elérkezett a hét utolsó napja, projektem záróakkordja. Könnyebben ment, mint gondoltam, bár azt bevallom már az elején sokkal kellemesebb kihívásnak ígérkezett, mintha a Margitszigeti futópályának napi körberohanását tűztem volna ki célul. Úgy eltelt ez a hét, hogy szinte észre sem vettem, amikor meg eszembe jutott, hogy van egy kis időm akkor azonnal elbújtam a kertben. A második szegeletig jutottam, ami nem kevés, de azért valljuk be nem is egy csúcsteljesítmény.

p9200284.JPG

Kétségtelenül találtam magamnak egy új hobbit, és amint elérkeznek a szürke, téli esték bizonyára még nagyobb lelkesedéssel vetem be magam, a szivárvány színeinek válogatásába.

Egyébként pedig, amellett, hogy nyomtatott kertgondozás tényleg remek kikapcsolódás, sikerült néhány tényleg hasznos következtetést levonni, a titkos zugok felfedézésének napi rendszerességéből.

A Titkos Kertemben tanult bölcsességek:

1. Újra gyereknek érezni magam, igenis nagyon jó dolog.

2 .Ha nem tudsz rá időt szánni, inkább bele se kezdj!

3. Törekedj a precizitásra!

4. Ne légy türelmetlen!

5. Aludj eleget!

Nem mintha korábban  nem lettem volna tudatában ezeknek a közhelyként hangzó okosságoknak, mégis ismét eszembe jutottak a kertnek köszönhetően. És minél többet bújócskázok és varázsolom színessé a sápadt szirmokat, annál jobban tudatosulnak bennem ezek a "nagy szavak". A stressz pedig remélem majd mélyen elbújik a mohazöldre festett mandulabokrok közé, én pedig nem is akarom majd megkeresni...