Travel. Fashion. Art. Life.

Trendictive

Trendictive

Divatszámtan bőrbekecsben mérve

2017. október 25. - Trendictive

Vajon hány fekete műbőrdzsekit gyárthattak Kínában az elmúlt három évben? - fogalmazódott meg bennem a költői kérdés egy homályos pénteki hajnalon a  négyeshatos villamos reggeli tömegében. Minden második lányon, és minden ötödik srácon eme sötét ruhadarab éktelenkedett a BKV  nyomasztó tömegének érintésben - és félreértés ne essék- nekem is van.Ez már a harmadik.
Mert az előző kettő szétmált. Szétesett. Elszakadt. Tönkrement. 
57715864dafb664f9ba2220aaa477aa0.jpgkép:pinterets

A világ fontos kérdéseiről elmélkedő rovatunkba illő eszmefuttatás a barátaim közt is felvetettem, majd mindenki megtette tétjét arra, vajon hány ember és gép szorgos kis munkája révén árasztja el nyugateurópát a gyorsdivat fekete műbőre, melynek cipzárja másodpercenként kattan az egyre hűvösebb októberi éjszakákban.A józan paraszti ész, ami már akkor is nehezen ment mikor  félbevágott almákat és a tortaszeletek kellett elosztani matekórán a törtelméleteknél- szóval kiindultam a H&M multinacionális mamutvállaltból. 
Aminek  nagyjából 4300 üzletében a világon  vehetünk fekete bőrbekecset, minden üzletben legalább kell lennie két méretsornak (XS-XL), és minimum egy fazonnak. Számtani hiányosságaimon felülkerekedve, a divat szellemében  trendek helyett számokat teremtve -  számológép azért elől hagyva-sicc(!).

Szöveges feladat 1.0.
Vegyük úgy, hogy minden üzletben van 10 darab dzseki ( két méretsor).
Mivel minden üzletbe hetente(!) új kollekció és áru érkezik, ami  havonta 10x4 = 40 darabot jelent. 
4300x40= 172.000 bőrfelöltő készül havonta, hogy a lelkiismeretes trendfenntartók igényei tökéletesen kielégüljenek.
Ám a gyorsan múló divat aranykorát éli, így számoljunk még 20 hasonló nagyvállalttal, akik hasonló számokkal büszkélkedhetnek üzlet- és dzsekiszinten, mint a  H&M.
172.000 x 20= 3.440 000 darab fekete műdolmány, melynek tonnában mérendő mennyisége most elhanyagolható.
Mindez tehát egy hónap termése világszerte, amiből van 12 egy évben, az alapkérdés pedig az elmúlt három év fekete műbőrkabát állománya.
3.440 000x12x3 =  123 840 000, azaz nagyjából minden magyar embernek jutna 100 évre való színtiszta szintetikus bőr, kabátra szabva.
Nyolc plusz négy évnyi matekóra és több mint két óra  hétfő esti magadon kuncogás után megszületett vagy megszültem a számot, mely némi bulváros túlzással csapja az 125 milliót (!).

problemamatematico.jpg

kép: tumblr.com

Hipp-hopp pikk-pakk, könnyebb ez mint a  térgeometria vagy a valószínűségszámítás. Se  oktaéderek, sem színes golyók - itt most csak fake bőrdzsekik vannak, melyek iránt 3 éve szakadatlanul nő a  kereslet. 
Én pedig vért izzadva matekozok este tízkor az íroasztalom felett, hogy mennyi az annyi.
A világ lakossága pedig- aki hordja is a blackbőrbekecset és nem épp a harmadik világban várja, hogy ruhaadomány helyett inkább tiszta víz érkezzen - 3 milliárd 651 millió ( Afrikát és fél Ázsiát nem számolva).
Tehát kedves fásztfesön óriások. Tökfelesleges ennyi bőrdzsekit gyártani, hiszen abból a majdnem 4 milliárd emberből van egy csomó nyugdíjas, óvodás, műbőrellenes, trópusokon lakó, Szibériában élő és sorolhatnám, tehát nagyvonalúan levonnék 2 milliárdot.
68380a9072899432fe6b05862d0092d1.jpgMarad 2 milliárd emberke, annak a  fele nő. Ezekre a hölgyekre évente(!) 40 millió kabát közül tud válogatni szerte )( világon, három év alatt pedig ugye közel 125 millió dzseki  (de szerintem szerényen számoltam) talál gazdára- vagy nem. És akkor ebbe azt még nem vettem bele, hogy kinek van erre pénze , igénye és  hány darab olcsó, a távol-keleten gyártott fakedzseki végzi a januári leárazáson, majd  világcégek elhagyatott raktárépületeiben...
Ahol úrrá lesz rajtuk az idő vasfoga, és igazi real leather társaikkal ellentétben szépen lassan szétporladnak, és az idő martalékává válnak, elrohadva a gardróbok mélyén, elhasználódva a jeges novemberi szelektől...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trendictive.blog.hu/api/trackback/id/tr8812908354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása